Kattoremontti on järkevää teettää talvella
Vastoin yleisiä luuloja lumi ja pakkanen eivät ole este omakotitalon peltikattoremontille. Itse asiassa talvi on monin tavoin otollista aikaa kyseiselle urakalle.
Omakotitalon peltikattoremontti hoituu talvella aivan yhtä sujuvasti kuin kesälläkin. Toki talviset olosuhteet, kuten lumi, pakkanen ja pimeys pitää ottaa huomioon, mutta ne eivät aiheuta sen suurempia ongelmia.
Talvi ei haittaa kattoremontin tekijää
– Pahin este kattoremontin etenemiselle on ihan sama niin talvella kuin kesällä – nimittäin se, että taivaalta tulee jotain. Jos kesällä sataa, se viivästyttää remonttia ihan samalla tavalla kuin räntä- tai lumisade talvella. Lumi ei muuten ole mikään pulma. Jos sitä on katolla, se vain pudotetaan pois ennen asennustöiden aloittamista. Sehän on monessa rakennuksessa muutenkin tarpeen ainakin kerran talven aikana, joten tuleehan sekin hoidettua siinä samalla, Kerabit Kattoremonttien asennuspäällikkö Jouko Heinonen toteaa.
Vaikka elohopea näyttäisi mittarissa kipakkaakin pakkasta, kattoremontti ei keskeydy.
– Jotkin asennuksessa käytettävät tarvikkeet vaativat kylläkin toimiakseen tiettyä lämpötilaa, mutta sekin ongelma ratkeaa säilyttämällä ne lämpimässä ennen käyttöä. Tekijöiden mahdollisen jäätymisen voi onneksi tänä päivänä estää oikealla pukeutumisella. Tosin jos paukkuu 40 astetta pakkasta, ei siinä enää taida mikään kerrospukeutuminen riittää, Jouko Heinonen virnistää.
Jouko Heinosen mukaan myös talvipäivien lyhyys on helposti selätettävissä oleva haaste.
– Valon määrä tai ennemminkin sen puute ehkä vähän hidastaa tekemistä, etenkin pohjoisessa. Kypärissä olevat otsavalot ovat onneksi nykyään tehokkaita ja toimivia, joten niillä saadaan kyllä riittävästi valoa tekemiseen, mutta pimeässä työskennellessä pitää ottaa vähän rauhallisemmin.
Talviset olosuhteet ovat suosiolliset kattoremontille
Talviselle kattoremontille ei siis ole mitään estettä. Itse asiassa kattoremontin teettäminen talvella on monestakin syystä järkevää, sillä talviset olosuhteet ovat suorastaan suosiolliset kyseiselle urakalle.
– Kuivuus on yksi positiivinen asia, sillä yleisesti ottaen ilma on talvella kuivempaa kuin muina vuodenaikoina, joten kosteus ei pääse tunkeutumaan rakenteisiin ja materiaalit pysyvät kuivina, Jouko Heinonen valottaa.
Myös sateen riski on talvella pienimmillään, joten todennäköisyys, että työmaalla jouduttaisiin odottelemaan sateen takia – oli se sitten vettä, räntää tai lunta – on vähäisempi.
– Lisäksi kun maa on jäässä ja on vähän lunta, niin mahdolliset telineistä tai nostimista aiheutuvat jäljet jäävät vähäisemmiksi. Eli talvella piha ja kasvit ovat paremmin suojassa, vaikka ei me niitä kyllä kesälläkään tärvellä, Jouko Heinonen naurahtaa.
Vaikka kattoremontti hoituu talvellakin, Jouko Heinonen on oppinut, että talviseen urakkaan menee hivenen enemmän aikaa kuin kesällä.
– Nyrkkisääntö on, että keskikokoisen omakotitalon kattoremontti kestää 4–5 päivää, mutta talvella kannattaa varata päivä enemmän. Itse asennustyö ei talvella kestä se pidempään, mutta kokemus on opettanut, että erilaiset valmistelut ja järjestelyt kuten lumityöt vievät jonkin hetken, ennen kuin päästään tekemään varsinaista asennusta.
Edullisempi talvikattoremontti
Vaikka talvinen kattoremontti saattaa kestää aavistuksen pidempään, se ei maksa kesäistä urakkaa enemmän. Päinvastoin, katon remontointi tulee talvella usein edullisemmaksi.
– Ensinnäkin asentajien kalenterit eivät talvisaikaan ole niin täynnä, mikä on tietysti hyvä juttu asiakkaalle. Toisekseen meillä ja muillakin kattofirmoilla on talvisin usein erilaisia kampanjoita, joiden ansiosta talviasennuksen loppusumma on edullisempi. Ne kannattaa hyödyntää, Jouko Heinonen kannustaa.
Remontti ei estä asumista
Kattoremontista huolimatta talossa voi asua normaalisti, vaikka ulkona olisi pakkasta. Lämpö ei karkaa, vaikka talo on jonkin aikaa ilman vesikattoa.
– Kattoremontissa ei pääsääntöisesti kajota lämpöä eristäviin rakenteisiin, joten talo pysyy lämpimänä ja kotona voi asua ihan normaaliin tapaan.
Asukkaiden ei Jouko Heinosen mukaan tarvitse talvella valmistautua kattoremonttiin sen kummemmin kuin kesälläkään.
– Remontissa on tärkeää käydä läpi asiakkaan kanssa varastointipisteet, eli mihin tulevat tuotteet ja minne roskalava, mutta se pitää joka tapauksessa tehdä riippumatta siitä, onko talvi vai kesä. Talvella pitää ennen remonttia ehkä tehdä lumitöitä ja hiekoittaa, mutta niistä ei asiakkaan tarvitse murehtia, vaan ne ovat meidän hommia, jos ei toisin sovita.
Turvallisesti ympäri vuoden
Työturvallisuus on asia, josta kattoremonteissa ei voi tinkiä piiruakaan – siihenkään eivät vuodenajat vaikuta.
– Työturvallisuus on talvella ihan sama kuin kesällä. Vaikka talvella olisi pehmeät lumikinokset räystäälle asti, turvallisuudesta huolehditaan aina ympäri talon olevilla telineillä tai kattokaiteilla, Jouko Heinonen summaa.
Teetä omakotitalosi kattoremontti talvella – saat sadevesijärjestelmän kaupan päälle!
Kun tilaat vuoden 2024 aikana omakotitaloosi peltikattoremontin vuoden 2025 tammi-maaliskuulle, saat sadevesijärjestelmän kaupan päälle (sis. max 30 m ränniä ja 4 syöksyä, joka riittää tavanomaisen omakotitalon tarpeisiin).
Jätä yhteydenottopyyntö
Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.