Katon vuosihuollon yhteydessä tehdyt korjaukset säästävät rahaa
Omakotitalon katon kunto kannattaa tarkastaa joka kevät ja syksy. Kun pyydät ammattilaisen asialle, katon kuntotarkastus, huoltaminen ja pienet korjaukset hoituvat näppärästi samalla käynnillä. Näin säästät selvää rahaa, sillä katon säännöllinen huolto ja korjaus pidentää kattosi käyttöikää.
Tiedätkö, onko kattosi keväällä talven lumituiskujen ja jäätymisten jälkeen hyvässä kunnossa? Entä onko se syksyllä valmis ottamaan vastaan seuraavan talven rasitukset?
Puista pudonneet lehdet, neulaset ja oksat kannattaa poistaa katolta ja sadevesikouruista pari kertaa vuodessa. Samalla tarkastetaan muut huoltoa tai korjaamista edellyttävät kohdat.
Katon säännöllinen vuosihuolto on taloudellisin tapa pidentää katon käyttöikää.
Katolla voit käydä itsekin tekemässä tarkastuksia ja huoltotöitä, mutta helpommalla pääset, kun annat kokeneen ammattilaisen pitää huolta katostasi. Kunnossa oleva katto säästää talosi kalliilta vuotokorjauksilta – ja vaikuttaa myös talosi ulkonäköön ja arvoon.
Katon vuotokohdat kannattaa korjata heti
Yleisin kiireellistä korjausta edellyttävä tilanne on se, että katolla oleva läpivienti vuotaa. Vuotokohta voi olla esimerkiksi savupiipun, viemärin tuuletusputken tai ilmanvaihtokoneen läpiviennin ja katteen liitoskohdassa.
Voit ehkäistä vuotojen syntymistä, kun tarkastutat vuotoriskikohdat säännöllisesti ja annat ammattilaisen korjata havaitut ongelmat saman tien. Pienet ajoissa tehdyt korjaukset ovat sinun ja kattosi kannalta edullisia, koska niiden avulla kattosi kestää kauemmin.
Kattosi katemateriaali vaikuttaa tyypillisimpiin vuotoriskeihin ja niiden korjaustapaan. Ammattilainen huomaa, milloin ennakoiva korjaus kannattaa tehdä, vaikka katto ei vielä vuotaisikaan.
Tiilikaton vuotoriskit ja niiden korjaus
Tiilikatoilta löytyy usein rikkinäisiä tiiliä, minkä vuoksi tiilien kunto täytyy tarkistaa vähintään kerran vuodessa – mieluiten joka kevät ja syksy. Rikkinäinen tiili rasittaa katon alusrakenteita. Jos vettä valuu räystäslautojen välistä, voit päätellä että jotain on vialla. Rikkoontuneet tiilet pitää vaihtaa ehjiin. Jos alusrakenteisiin on jo päässyt vettä, aluskate täytyy korjata.
Jos tiilikaton läpivientien liitoskohdat vuotavat, aluskate on useimmiten tehty väärin (eli läpivientikaulukset puuttuvat). Myös lumikuorma tai muu ulkoinen tekijä on voinut vahingoittaa läpiviennin juurta.
Tiilikaton läpivienti vuotaa, jos läpivientikaulus puuttuu tai läpiviennin juuri on muuten vahingoittunut.
Tiilikatolla vuotokohtien korjausmenetelmät ovat joko läpiviennin uusiminen tai aluskatteen korjaus ja aluskaterenkaan asennus. Tarvittaessa yläpohjassa kastuneet eristysvillat vaihdetaan uusiin.
Lue lisää tiilikaton korjaamisesta
Peltikaton vuotoriskit ja niiden korjaus
Peltikatoilla läpivientien liitoskohtien ongelmien lisäksi vuotoja aiheuttavat ulkoiset vauriot: esimerkiksi lumikuorma, jää tai katolle pudonneet suuret oksat. Peltikatoissa ei aina ole aluskatteita, joten yleensä vuotokohdat korjataan vaihtamalla rikkoutunut peltipala uuteen.
Vuotokohdat voidaan korjata myös 2-komponenttisen nestemäisen vedeneristyksen ja vahvikekankaan avulla. Jos aluskate löytyy, se korjataan samalla tavalla kuin tiilikaton aluskate.
Peltikaton vuotokohdat korjataan palojen vaihdoilla tai nestemäisen vedeneristyksen ja vahvikekankaan avulla.
Löystyneet ruuvit tai naulat aiheuttavat peltikatolla pieniä vuotoja. Tilanteen mukaan naulat korvataan ruuveilla tai löystyneet ruuvit vaihdetaan uusiin kateruuveihin. Suomalaisen saneeraukseen sopivan KINGI®-kateruuvin voi ruuvata vanhan tilalle samaan reikään.
Lue lisää peltikaton korjaamisesta
Huopakaton vuotoriskit ja niiden korjaus
Huopa- eli bitumikermikatossa ei ole aluskatetta. Läpivientien vuotokohdat korjataan vaihtamalla läpivienti tulityönä tai tiivistämällä nestemäisellä 2-komponenttisella vedeneristeellä. Tarvittaessa vaihdetaan myös yläpohjan märät eristysvillat uusiin.
Lue lisää huopakaton korjaamisesta
Sadevesijärjestelmän, kattoturvatuotteiden ja reunapeltien korjaukset
Myrskyt ja lumen sulaminen voivat vahingoittaa sadevesijärjestelmän ja kattoturvatuotteiden rakenteita tai irrottaa reunapeltejä. Tukkeutunut sadevesijärjestelmä puolestaan aiheuttaa veden roiskumista seinille ja perustusten välittömään läheisyyteen. Tämä ei tee hyvää talollesi.
Sadevesikourut tulisi tyhjentää 1–2 kertaa vuodessa. Ennen kourujen tyhjentämistä katto kannattaa puhdistaa neulasista, lehdistä ja oksista – muuten kourut ovat pian uudestaan tukossa.
Vuosihuollossa katto ja sadevesikourut puhdistetaan irtoroskista. Samalla katon kunto tarkastetaan.
Vuosihuollon yhteydessä irronneet reunapellit sekä vahingoittuneet kattoturvatuotteet ja sadevesijärjestelmän osat on helppo vaihtaa tai korjata. Esimerkiksi lumiesteet saattavat vääntyä, jos niitä ei ole asennettu lumikuormataulukon mukaisesti.
Lue lisää katon vuosihuollosta
Katon vuosihuolto ratkaisee ongelmat kertaheitolla
Kun omakotitalon katolla on joka tapauksessa käytävä pari kertaa vuodessa, järkevintä on huolehtia kaikki mahdollinen kerralla kuntoon. Katon tarkastus, huolto ja pienet korjaukset on edullisinta tehdä yhdellä käynnillä.
Haluatko pitää huolta kattosi kunnosta? Vuosihuoltokäynnillä me Kerabit Kattohuollon ammattilaiset hoidamme kaiken tämän:
- Puhdistamme katon irtoroskista lehtipuhaltimella
- Tyhjennämme sadevesikourut irtoroskista
- Tarkastamme katon kunnon tarkistuslistan mukaisesti
- Kerromme miten voit pidentää kattosi käyttöikää oikein ajoitettujen huoltokäsittelyiden ja korjausten avulla
- Halutessasi korjaamme pienet havaitut puutteet saman tien erikseen sovittavalla hinnalla
Voit luottaa reiluun palveluumme, sillä ajattelemme aina sinun ja kattosi parasta. Emme teetä tarpeettomia korjauksia tai ehdota katon uusimista, jos sen käyttöikää voidaan huolloilla ja pienemmillä korjauksilla pidentää.
Jätä yhteydenottopyyntö
Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.