THL:n K-rakennuksen julkisivu syntyi aktiivisella ratkaisukeskeisyydellä
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Tilkanmäen kampukselle nousseen K-rakennuksen kiintoisassa ulkonäössä katse kiinnittyy ennen kaikkea näyttäviin metallisiin julkisivuverhoiluihin, joiden toteuttaminen vaati kokemusta ja kykyä kehittää ratkaisuja.
THL:n vuonna 2021 valmistunut K-rakennus on oikeuslääketieteen tyyssija.
Bruttoneliöiltään 5 700 m2 kokoinen rakennuksen pääurakoitsijana toimi NCC, ja julkisivujen metalliverhoilun toteutti Kerabit Julkisivut.
– Me teimme ne tietyt ulkoseinät peltivillaelementistä, jotka verhoiltiin maalatuilla peltikaseteilla. Lisäksi julkisivuun tehtiin perforoituja alumiinilamelloja. Teimme kohteeseen myös peltityöt ja asensimme RipRap-räystäselementit, Kerabit Julkisivujen toimitusjohtaja Kimmo Ripatti luettelee.
Vaativa hanke
K-rakennus oli tekijöilleen monella tapaa haaste – mutta mieluinen sellainen.
– Laajuushan ei ollut poikkeuksellisen suuri, mutta kyseessä oli teknisesti kaikin puolin vaativa kohde, sekä sisältä että ulkoa. Kyse oli ahtaalle paikalle rakennetusta hyvin korkeatasoisesta rakennuksesta, joka käyttötarkoituksensa vuoksi oli toteutettava tinkimättä mistään ja jonka näyttävä ulkoasu haluttiin toteuttaa pieteetillä. Kaiken kaikkiaan siis oikein mieluisa projekti meille, NCC:n työpäällikkö Timo Rönnblad myhäilee.
– THL on toimijana valtakunnallisesti merkittävä ja tekee hienoa työtä, joten oli mahtavaa saada olla tekemässä heille uutta rakennusta, joka on suunniteltu ja tehty heidän tarpeidensa mukaiseksi, NCC:n suunnittelupäällikkö Riikka Rautavaara säestää.
Hyvästä paremmaksi
Kampusalueen aiemmissa rakennuksissa on käytetty julkisivuissa kuparia, joka on ajan myötä patinoitunut kauniisti. Julkisivullisesti uuden K-rakennuksen tuli olla arvokkaan oloinen ja luontainen jatke kampusalueen aiemmin rakennetuille taloille.
– Myös K-rakennuksen julkisivussa oli alun perin ajatus käyttää kuparia. Halusimme kuitenkin kehittää ratkaisua sekä kustannusten että käytännöllisyyden osalta, sillä kupari tuo monia teknisiä haasteita toteutukseen. Niinpä päädyttiin struktuurimaalattuun peltikasettiin, joka oli mielestäni monin osin laadukkaampi ratkaisu, Riikka Rautavaara kertoo.
K-rakennuksen julkisivu on moniulotteinen, joten metalliverhoilun toteuttaminen vaati osaamista sekä taitoa soveltaa ja kehittää suunnitelmia.
– Saimme Kerabit Julkisivuilta hyvää konsultaatiota, miten arkkitehdin visio voidaan toteuttaa siten, että lopputulos on sekä toimiva että kaunis katsella. Mietittiin vaihtoehtoja ja pohdittiin, miten se käytännössä toteutetaan. Tehdäänkö yhdestä, kahdesta vai kolmesta pellistä, miten ne käännetään ja miten asennus parhaiten onnistuu, Riikka Rautavaara muistelee.
Ratkaisukeskeisyys ja aktiivisuus arvossaan
Kerabit Julkisivut valikoitui Timo Rönnbladin mukaan julkisivu-urakoitsijaksi osaamisensa, kokemuksena sekä hyvien näyttöjen ansiosta.
– Meillähän on Kerabit Julkisivujen kanssa ollut kymmenien vuosien ajalta yhteisiä hankkeita. Heidät on aina ollut mieluisaa ottaa hankkeeseen mukaan ja ehkä nimenomaan tähän kohteeseen, jossa piti toteuttaa poikkeuksellisen korkealaatuiset ja arvokkaat sekä teknisesti haastavat julkisivut. Kerabit Julkisivut oli hyvin läheisessä yhteistyössä niin pääurakoitsijan kuin arkkitehdinkin kanssa, mikä oli edellytys hankkeen onnistumiselle kaikkia osapuolia miellyttävällä tavalla.
Yhteisiä hankkeita on todennäköisesti tiedossa jatkossakin. Timo Rönnblad arvostaa nimittäin urakoitsijoita, joilla on erikoisosaamista omalta alaltaan ja jotka tarjoavat pääurakoitsijalle aktiivisesti uusia ratkaisuvaihtohetoja, joilla hanke saadaan vietyä läpi parhaalla mahdollisella tavalla.
– Toivomme ja itse asiassa edellytämme toimittajilta, että he tuovat lisäarvoa hankkeeseen, eikä vain tyydytä siihen, mitä on ensimmäisissä suunnitelmissa. Kerabit Julkisivuilla on kiitettävästi halukkuutta ja osaamista kehittää suunnitelmia ja löytää vaihtoehtoisia ratkaisuja jo hankkeen alkuvaiheessa. Sellainen on ensiarvoisen tärkeää rakennusliikkeelle, Timo Rönnblad summaa.