Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Näin varaudut taloyhtiön tiilikaton saneeraukseen

Artikkelit · Katto · Tiilikatot

Hyvin tehty tiilikatto kestää jopa 50 vuotta. Ikävä kyllä huonot materiaalit tai puutteellinen toteutus etenkin tiilen alla olevassa aluskatteessa saattavat lyhentää käyttöikää huomattavasti, pahimmillaan vain 10 vuoteen. Tiilikattoisissa taloyhtiöissä kannattaakin aktiivisesti tarkkailla katon kuntoa ja varautua mahdolliseen saneeraukseen.

Perinteiset tiilikatot ovat suhteellisen jyrkkiä, ja ne on usein tehty savitiilestä, joka kestää suhteellisen hyvin ilmaston vaihtelusta aiheutuvaa rasitusta. Perinteisen tiilikaton alus- katteena toimii yhtenäisen laudoituksen päälle asennettu bitumikermi, jolla aluskatteesta saadaan täysin vedenpitävä.

Nykyiset kattotiilet tehdään pääsääntöisesti läpivärjätystä betonista. 1980- ja 1990-luvun vaihteessa on tehty betonikattotiiliä, jotka on vain joko maalattu tai joiden pintaosa on värjätty. Viime vuosituhannen lopussa tehtyjen kattojen heikko kohta on kuitenkin ennen kaikkea aluskate. Tiilikate on nimittäin niin sanottu epäjatkuva kate, eli se ei ole itsessään vedenpitävä. Jotta tiilikatto pitää vettä, on aluskatteen oltava vedenpitävä.

1980- ja 1990 luvulla rakennetuissa taloissa on tavallisesti käytetty erilaisia pahvisia tai muovisia aluskatteita, jotka on asennettu limittämällä suoraan kattokannattajien päälle. Tällaisten niin sanottujen roikkuvien aluskatteiden elinkaari on monessa tapauksessa osoittautunut varsin lyhyeksi, ja kattoja on jouduttu uusimaan vain siksi, että aluskatteet ovat vaurioituneet tai niiden toimivuus ei ole ollut riittävä.

Olipa katon alkuperäinen toteutustapa mikä tahansa, paraskin tiilikatto tulee jossakin vaiheessa elinkaarensa päähän, joten taloyhtiöissä kannattaa aktiivisesti tarkkailla tiilikaton kuntoa ja varautua saneeraukseen.

Milloin on aika saneerata tiilikatto

Katon saneeraustarpeen arviointiin on kaksi nyrkkisääntöä:

  1. Jos katto alkaa vuotaa ja vintille tulee vettä, on kiire. Ensimmäiseksi kannattaa teettää tiilikattoammattilaisella kuntoarvio, josta käy ilmi, selvitäänkö kevyemmillä korjauksilla, kuten läpivientien korjauksilla, vai onko katto saneerattava perusteellisemmin.
  2. Kuntoarvio kannattaa joka tapauksessa teettää, kun katon rakentamisesta tai sen viimeisimmästä saneerauksesta on kulunut 15 vuotta. Näin kattosaneerauksen pystyy parhaiten ottamaan huomioon taloyhtiön PTS-suunnittelussa.

Saneeraustarve saattaa tulla ilmi myös säännöllisten kattohuoltojen yhteydessä. Katollahan pitää joka tapauksessa kahdesti vuodessa käydä poistamassa oksat ja roskat, puhdistamassa rännit ja varmistamassa, että kattotiilet ovat ehjät. Samassa yhteydessä kannattaa tarkistaa silmämääräisesti läpivientien ja pellitysten kunto ja käydä vintillä katsomassa, onko siellä merkkejä vuodoista.

Miten tiilikaton saneeraukseen kannattaa varautua

Yleensä normaalissa vesikaton peruskorjauksessa ei tarvita rakennuslupaa tai edes ilmoitusta, jos katon muotoa tai ulkonäköä ei remontin yhteydessä muuteta. Kannattaa kuitenkin aina varmistaa oman alueen rakennusvalvonnasta, vaativatko he lupaa tai ilmoitusta omaan kohteeseen suunnitelluista töistä.

Asunto-osakeyhtiön koko katon käsittävä saneeraus on hyväksyttävä yhtiökokouksessa viimeistään ennen urakkasopimuksen allekirjoittamista. Hyvin usein yhtiökokouksen päätös haetaan kahdessa vaiheessa. Ensin tehdään kuntoarvion jälkeen päätös saneerauksen aloittamisesta sekä kilpailutetaan ja toteutetaan suunnittelu. Suunnittelun pohjalta pyydetään tarjoukset urakoitsijoilta, minkä jälkeen yhtiökokous hyväksyy työn toteuttamisen ja valitsee urakoitsijan.

Sekä suunnittelu- että toteutusvaiheessa on varmistettava, että remontti toteutetaan oikeaoppisesti ja riittävän kattavasti, sillä varsinaisen tiilikatteen uusiminen on vain pieni osa koko urakkaa. Tiilikattojen peruskorjauksissa on suositeltavaa käyttää umpilaudoitusta tai tarkoitukseen soveltuvaa rakennuslevyä, jonka päälle asennetaan kumibitumikermi vedenpitäväksi aluskatteeksi. Lisäksi saneerauksen yhteydessä on uusittava kaikki pellitykset ja läpivientien juuret. Myös kattoturvallisuustuotteet kannattaa uusia. Samaten on uusittava rännit, sillä niiden laipat asennetaan aluskermin alle. Sen sijaan syöksytorvet voi uusia myöhemminkin, jos ne ovat kunnossa ja ne halutaan säilyttää esimerkiksi ulkonäkösyistä.

Saneeraukseen ryhdyttäessä on hyvä miettiä, halutaanko kiinteistön energiatehokkuutta parantaa aurinkovoimalalla. Aurinkopaneelien asennus on nimittäin järkevintä toteuttaa samassa yhteydessä, kun katto uusitaan.

Miten toimia, kun saneerauksen aika koittaa

Kattosaneerauksen toteutus ei juurikaan vaadi toimia taloyhtiön asukkailta. Asunnoista ei tarvitse muuttaa pois, eikä vesikaton väliaikainen puuttuminen vaikuta rakennuksen sisälämpötilaan.

Jos kyseessä on kerrostalo, jonka vintillä on komeroita, säilytyksessä olevat tavarat on vähintään suojattava, sillä remontista aiheutuu väistämättä pöly- ja likahaittoja. Jos kohde on vanhempi ja sen aluskatteessa on todettu asbestia, vinttikomerot pitää tyhjentää kokonaan aluskatteen poiston ja asbestisiivouksen ajaksi.

Rivitalokohteissa asukkaat eivät pihapiiriin ilmestyviä koneita lukuun ottamatta välttämättä edes huomaa, että kattoa saneerataan.

Tiilikaton kunto kannattaa tarkistaa silmämääräisesti kattohuoltojen yhteydessä kahdesti vuodessa. Saneeraustarve selviää kuntoarviossa, joka on syytä teettää viimeistään 15 vuoden kuluttua katon valmistumisesta tai edellisestä saneerauksesta. Tämän asunto-osakeyhtiön katot saneerattiin vuonna 2017.

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön