Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Bitumikattoa asentamassa? 10 kysymystä ja vastausta.

Artikkelit · Tuotteet

Huopa- eli bitumikatto on verraton vaihtoehto pientaloihin, kesämökkeihin tai ulkorakennuksiin. Bitumikaton asentaminen onnistuu omatoimirakentajaltakin, mutta muutamasta vinkistä kannattaa ottaa vaarin. Tähän artikkeliin on koottu kuluttajaneuvontaamme tulleet yleisimmät kysymykset bitumikaton asentamisesta sekä tietenkin vastaukset kysymyksiin.

Miksi bitumikate on hyvä valinta katolle?

Bitumi on itsessään vesitiivis materiaali, ja pitkäikäisenä se suojaa rakennusta vuosikymmeniä. Bitumikate on elastinen, joten se sopii myös monimuotoisille katoille.
Bitumikate on hiljainen vaihtoehto, sillä se ei rämise tuulessa ja vaimentaa sateen ropinaa. Bitumikaton pinta on karhea, joten lumi ja jää pysyvät katolla, kunnes sulavat pois.

Bitumikaton etuihin lukeutuu myös kokonaistaloudellisuus. Se on helppo ja nopea asentaa, se ei vaadi mitään isompia huoltotoimenpiteitä ja kestää vuosikymmeniä.

Voiko bitumikaton asentaa itse?

Kyllä, bitumikatteen voi hakea rautakaupasta sekä kuljettaa ja asentaa ohjeiden mukaan myös itse. Huomaa kuitenkin, että lämpötilan on oltava vähintään 10 astetta, jos haluat asentaa katon itse.

Ennen kuin ryhtyy töihin, kannattaa tutustua asennusohjeisiimme ja -videoihimme.

Jos työ on tehtävä kylmänä vuodenaikana, on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen. Ammattituotteita voi nimittäin asentaa ympäri vuoden, kunhan alusta on kuiva ja jäätön. Ammattilaisille tarkoitettujen tuotteiden asentaminen vaatii tulityöluvan, sillä asennus tehdään kuumabitumiliimaamalla tai nestekaasupolttimella hitsaamalla.

Mitä bitumikattovaihtoehtoja omatoimirakentajalle suositellaan?

Omatoimirakentajalle on kolme katevaihtoehtoa: tiivissauma-, bitumipaanu- ja kolmiorimakate. Kaikki ovat toimivia ratkaisuja, joten valinta kannattaa tehdä kohteen mukaan.

Tiivissaumakate on tasainen ja yksinkertaisen tyylikäs, joten se sopii erinomaisesti nykyaikaiseen rakentamiseen. Se on helppo asentaa esimerkiksi pulpettikatoille. Tiivissaumakate soveltuu katoille, joiden kaltevuus on 1:2 – 1:20. Jos kaltevuus on 1:15 – 1:20, asennetaan tiivissaumakatteen alle aluskermi.

Kestävä ja ilmeikäs bitumipaanukate sopii erityisen hyvin monimuotoisille katoille, joiden kaltevuus on 1:5 tai jyrkempi. Bitumipaanut eli bitumiset kattolaatat on helppo asentaa aluskermin päälle.

Kolmiorimakate sopii sekä perinteisille että moderneille talomalleille, kun katon kaltevuus on 1:3 tai jyrkempi. Bitumikatteen alle jäävät pystysuorat kolmiorimat antavat talolle ryhdikkään ilmeen ja elävöittävät erityisesti suuria lapepintoja.

Bitumipaanukate on oiva valinta monimuotoisille katoille.

Onko bitumipaanukaton asentaminen vaikeampaa kuin vaikkapa tiivissaumakaton?

Bitumipaanukate on oivallinen valinta sekä omakotitalon että vapaa-ajan asunnon katemateriaaliksi. Bitumipaanujen käsittely on tiivissaumakate- tai kolmiorimakaterulliin verrattuna helpompaa, sillä paanupaketti on rullaa kevyempi ja paketin voi tarvittaessa avata ja kuljettaa osissa katolle. Homma hoituu myös omatoimirakentajilta, etenkin kun katsoo hyvät neuvot ohjevideostamme.

Kannattaako valita sama vai eri katemateriaali pihapiirin rakennuksiin?

Yhdenmukainen ilme on helpointa toteuttaa valitsemalla kaikkiin pihapiirin rakennuksiin sama katemateriaali kattokaltevuus huomioiden. Vaikka rakennukset olisivat eri-ikäisiä ja erikokoisia, samanlaisen katon toistuminen luo pihapiirille viimeistellyn ilmeen. Jos päärakennuksessa on esimerkiksi harmaa bitumikate, myös piharakennukset kannattaa kattaa samanlaisella bitumikatteella.

Toinen vaihtoehto on valita eri materiaali, mutta sama sävy kaikkiin kattoihin. Jos talossa on tiili- tai peltikatto, sama katemateriaali ei välttämättä ole kätevin ja taloudellisin valinta kaikkiin piharakennuksiin. Kestävällä ja helposti asennettavalla bitumikatteella voi yhdenmukaistaa pihapiirin rakennusten ilmeen. Katemalli ja värisävy kannattaa valita siten, että ne sopivat päärakennuksen tyyliin. Esimerkiksi punaisen tiilikaton rinnalle sopivat erinomaisesti punaisella bitumipaanukatteella viimeistellyt piharakennukset.

Millaiset keliolosuhteet bitumikaton asennukseen tarvitaan?

Jos asennat katteen itse, on lämpötilan oltava vähintään 10 astetta plussan puolella, jotta varmistetaan, että bitumikatteiden liimapinnat liimautuvat kiinni luotettavasti. On tärkeätä, että asennusalusta on kuiva ja puhdistettu irtoroskista.

Kesällä on huolehdittava, ettei sää ole liian kuuma katteiden asentamiseen. Korkeissa lämpötiloissa asentamisesta syntyy jälkiä valmiille katolle. Helleraja on hyvä mittari tähän eikä suoraa auringonpaistetta.

Bitumikatetta ei tule asentaa sateen aikana, sillä kosteus heikentää liimauksen tarttuvuutta. Samaten katteen alle voi jäädä kosteutta, joka muodostaa katteen alle höyrypusseja.

Kevät on olosuhteiden puolesta parasta aikaa bitumikaton asentamiselle. Silloin on kuivaa ja lämpötilat yleensä kohdillaan. Periaatteessa bitumikattoja voidaan kuitenkin asentaa ympäri vuoden, kunhan edellä mainitut perusedellytykset täyttyvät.

Mitä asioita pitää varmistaa ja mitä pitää ottaa huomioon ennen asennusta?

Tärkein vinkki onnistuneeseen hankkeeseen on käyttöohjeiden lukeminen – ja niiden noudattaminen. Asennusolosuhteiden lisäksi ohjeista löytyvät tiedot muun muassa naulojen pituuksista ja tiheydestä sekä katon minimi- ja maksimikaltevuuksista.

Hyvin suunnitellusta tapaa tulla hyvä lopputulos. Kannattaakin etukäteen miettiä, miten paljon vedeneristystuotteita ja oheistarvikkeita kuten bitumiliimaa ja nauloja tarvitaan. Tarpeeseen vaikuttavat muun muassa katon muodot, mahdolliset piippujen ja tuuletusputkien läpiviennit sekä bitumikatteiden limitykset. Huolellisella suunnittelulla on iso vaikutus lopputulokseen.

Vähähiilisen Kerabit Nature -bitumikatteen tekniset ominaisuudet ovat yhtä hyvät kuin vastaavien perustuotteiden.

Voiko bitumikaton toteuttaa ympäristöystävällisesti?

Bitumikatteeksi voi tosiaan valita vähähiilisen vaihtoehdon. Kerabit Nature -tuotteiden valmistamisen hiilipäästöt (GWPtotal) ovat noin 59 % pienemmät kuin tavanomaisen bitumikatteen (Euroopan yleinen arvo, EWA).

Nature-tuotteiden vähähiilisyys saavutetaan mm. korvaamalla osa perinteisistä raaka-aineista biopohjaisilla raaka-aineilla sekä kierrätysmateriaaleilla. Tästä huolimatta tuotteiden tekniset ominaisuudet – myös vedeneristävyys – ovat yhtä hyvät kuin vastaavien perustuotteiden.

Vesikatteen valmistuksen hiilipäästöihin on hyvä kiinnittää huomiota, sillä ne voivat muodostaa jopa neljänneksen rakennuksessa käytettyjen materiaalien päästöistä. Päästöarvoltaan matalan vesikatteen käyttäminen voi vaikuttaa siis merkittävästi rakennuksen vähähiilisyyteen.

Bitumikatto on hyvä tarkastaa ja puhdistaa kahdesti vuodessa.

Pitääkö bitumikattoa huoltaa?

Bitumikaton huolto onnistuu verrattain vaivattomasti. Katon kunto kannattaa tarkastaa kahdesti vuodessa: keväällä lumen sulamisen jälkeen ja syksyllä lehtien pudottua puista. Jos katteessa, sen saumoissa tai läpivienneissä on puutteita, korjaa ne mahdollisimman pian.

Tarkastuksen yhteydessä harjataan roskat ja lehdet pois, tyhjennetään vesikourut sekä poistetaan sammalet ja muu kasvusto. Mikäli katto on niin sammaloitunut, ettei se lähde puhtaaksi harjaamalla, sammaleen voi poistaa bitumikatolle soveltuvalla sammalenpoistoaineella.

Kun tarkastat kattoa, huolehdi, että katolla liikkuminen on turvallista. Tarkista samalla, että räystäskourut ja syöksyputket sekä kattotikkaat ja kulkusillat ovat kunnossa. Jos et halua itse kavuta katolle huoltotöihin, voit tilata kattohuollon myös ammattilaisiltamme.

Säntillisellä huollolla katto pysyy kunnossa vuosikymmeniä.

Voiko bitumikaton korjata itse?

Monet pienemmät bitumikaton korjaukset voi tehdä itsekin. Esimerkiksi peltiosien kiinnitykset ja mahdolliset pintakermin pienten reikien kittaukset onnistuvat omatoimisesti. Muista huolehtia turvallisuudesta katolla työskennellessäsi!

Isommat korjaukset kannattaa teettää vesikattoammattilaisilla. Mitä nopeammin ja paremmin poistat havaitsemasi riskitekijät, sitä varmemmin estät vakavien vaurioiden syntymisen – esimerkiksi katon vuotamisen seurauksena tapahtuvan alusrakenteiden kastumisen.

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön