Mitä suunnittelijan kannattaa tietää lämpimistä kattoelementeistä? Asiantuntija vastaa.
Kerabitin lämpimät kattoelementit ovat useasta syystä ihanteellinen ratkaisu monenlaisiin rakennuksiin. Kysyimme Kerabit Kattoelementtien suunnittelupäällikkö Timo Hakalalta, miksi kattoelementtejä kannattaa suosia ja mitä suunnittelijan olisi hyvä tietää niistä.
Millainen on lämpimien kattoelementtien rakenne ja minkä kokoisia ne ovat?
– Lämpimässä kattoelementissä on lyhyesti sanottuna LVL-palkkirunko ja mineraalivillaeriste. Elementin sisäpinnassa on tavallisesti kipsilevy tai akustiikkalevy, mutta myös peltiverhousta voidaan käyttää esimerkiksi pesuhalleissa. Yläpinnassa on aluskermi, jonka päälle tulee varsinaiseksi vesikatteeksi kermi, pelti tai tiili. Aluskermin tilalla voi olla vaihtoehtoisesti PVC.
– Lämpimien kattoelementtien vakioleveys on 2,5 metriä. Maksimipituus tulee LVL-palkin pituudesta, ja se on 24,6 metriä.
Millaisiin rakennuksiin lämpimät kattoelementit soveltuvat?
– Lämpimät kattoelementit sopivat hyvin erityyppisiin rakennuksiin, ihan laidasta laitaan. Vuosien varrella elementtikattoja on toteutettu muun muassa teollisuus- ja muihin halleihin, myymälärakennuksiin ja kouluihin. Kattoelementeistä tehdään pääsääntöisesti loivia kattoja, mutta niistä voi hyvin tehdä harjakatonkin.
Miksi suunnittelijan kannattaa suosia lämpimiä kattoelementtejä?
– Kattoelementeissä on paljon hyviä puolia. Ensinnäkin ne tehdään valmiiksi hallituissa olosuhteissa kuivissa sisätiloissa, joten ne ovat mittatarkkaa laatua.
– Kattoelementtien esivalmisteluaste on erittäin korkea, joten ne nopeuttavat työmaan aikataulua huomattavasti. Kun elementit on nostettu paikoilleen, niin katto on pohjakermin saumausta ja pintakermin asennusta vaille valmis. Valmista kattoa voi asentaa jopa tuhat neliötä päivässä, eli rakennus saadaan tosi ripeästi lämpimäksi ja suojaan säältä, jolloin sisätöihin päästään nopeasti.
– Iso säästö ajassa ja myös euroissa tulee myös siitä, ettei työmaalla tarvita säänsuojaa, kun katto toteutetaan elementeistä.
Millä tavalla kattoelementit helpottavat suunnittelua?
– Suunnittelun näkökulmasta voi mainita senkin, että sisäverhouksille on monia hyviä vaihtoehtoja ja ne ovat valmiina elementissä.
– Kattoelementtien ansiosta rungon jännevälit voivat olla pidemmät, jolloin runkokehät voivat olla harvemmassa. Tätä kautta voi saavuttaa merkittäviäkin kustannussäästöjä.
Helpottaako kattoelementtien käyttö suunnittelijan työtä?
– Kyllä, ehdottomasti, sillä meiltä tulee käytännössä kaikki kattoon liittyvä suunnittelu. Vaikka elementit ovat osin vakioituja tuotteita, jokaisen urakan kattoelementit suunnitellaan ja optimoidaan projektikohtaisesti. Elementtitoimituksiin sisältyvät elementtien tuotantosuunnitelma, detaljisuunnitelmat liittymistä runkoon ja seiniin, kiinnitysdetaljit sekä elementtikaavio eli mihin mikäkin elementti asennetaan. Tiivistettynä voisi sanoa, että kattoon liittyvien piirustusten suhteen ei tarvitse kuin katsoa päältä ja hyväksyä.
– Myös työmaa-aikataulun suunnittelu helpottuu, kun katon rakentaminen on paljon lyhyempi prosessi kokonaisaikataulussa.
– Kaiken kaikkiaan meidät kannattaa ottaa mukaan heti projektin alkuvaiheessa, jo ennen kuin kuokkaa on lyöty maahan. Silloin ehtii hoitaa sekä suunnittelun että tuotannon huolella. Lisäksi pystymme antamaan vinkkejä, joilla voi säästää. Voimme esimerkiksi neuvoa, miten ristikkorakenteesta saadaan mahdollisimman kustannustehokas elementtejä varten.
Mitä pitää ottaa huomioon rungon suunnittelussa, jos katto toteutetaan elementeistä?
– Suunnittelijan pitää ottaa huomioon päärungon jako, jotta se pysyy kohtuullisena. 6–8 metriä on yleensä hyvä nyrkkisääntö. Silloin elementit pysyvät sopivan mittaisina ja voidaan käyttää 3- tai 4-aukkkoisia elementtejä, jotka ovat päärungollekin paras vaihtoehto.
– Teräsrungoissa, joissa on teräsristikot, elementtien palkkilinjan pitää osua ristikon solmupisteisiin eli vinotukien kohtiin. Tällaisissa kohteissa työ tavallaan alkaa meidän päässämme elementtijaon suunnittelulla, minkä jälkeen me toimitamme suunnitelman teräsrunkosuunnittelijalle ennen kuin hän alkaa piirtää ristikoita. Näihin suunnitelmiin sisältyy myös tieto rungossa tarvittavien kiinnityspisteiden paikoista.
Miten varmistetaan, että elementtikaton suunnitelmat nivoutuvat osaksi rakennuksen kokonaissuunnitelmia?
– Ensinnäkin teemme koko projektin suunnitteluvaiheen ajan tiivistä yhteistyötä pää- tai rakennesuunnittelijan ja arkkitehdin kanssa. Ennen elementtituotantoa kaikki suunnitelmat käytetään tarkastus- ja hyväksyntäkierroksella rakennesuunnittelijalla ja arkkitehdilla ja tilaajalla.
Minkä verran katon suunnitteluun ja tuotantoon menee aikaa?
– Kun suunnittelu on tehty, valmista kattoelementtiä syntyy tehtaallamme noin 200 neliötä päivässä.
– Jos puhutaan vaikkapa tuhatneliöisestä keskivertohallista, suunnitteluun kannattaa varata viikon verran kaikkineen. Raaka elementtisuunnittelu menee nopeammin, mutta suunnitteluun liittyy tunnetusti paljon muutakin, erilaisia selvittelyjä ja vastaavaa.
Terveisesi suunnittelijakollegoillesi?
– Ne ovat lyhyet ja ytimekkäät: kattoelementti on paras ratkaisu.
Jätä yhteydenottopyyntö
Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.