Miten omakotitalon katon kunto tarkastetaan? Näin se hoituu!
Jokainen talo ansaitsee ehjän ja hyvin huolletun katon. Mutta mistä tiedät, kaipaako kattosi huoltoa tai korjausta? Miika Manninen kiipeää työkseen erilaisille katoille. Hän osaa kertoa, miten katon kunto tarkastetaan.
Katto altistuu jatkuvasti luonnon eri ilmiöille. Säännöllinen katon kuntotarkastus varmistaa, että vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Katemateriaalilla, katon iällä, jyrkkyydellä tai muulla ominaisuudella ei ole väliä – kaikki katot täytyy tarkastaa säännöllisesti ja vähintään kerran vuodessa.
Katon kunto kannattaa tarkastaa talven jälkeen
Katon kunnon voi tarkastaa aina, kun katolla ei ole lunta. Erityisesti talven jälkeen tarkastus on paikallaan, koska lumi ja jää ovat voineet vaurioittaa kattoa tai sen osia. Säännöllisellä ja hyvin suunnitellulla kattohuollolla pidennät kustannustehokkaasti katon käyttöikää.
Kerabit Kattohuollon Miika Manninen on tarkastanut ja huoltanut kattoja jo noin 10 vuoden ajan. Hän kertoo, että useimmat omakotitalossa asuvat ymmärtävät että katon kunnosta kannattaa pitää hyvää huolta. Moni tilaa katon kuntotarkastuksen keväällä, tietääkseen missä kunnossa katto on. Katon ilmaisen kuntotarkastuksen voi tilata, vaikka katolla ei olisi tiedossa mitään ongelmaa.
“Talven jälkeen katolla voi olla rikkinäisiä kattotiiliä tai katolle on voinut tulla muita vaurioita. Sadevesikourut saattavat olla tukossa tai katteen pinta näyttää epäsiistiltä. Silloin kannattaa pyytää kattohuollon ammattilainen tarkastamaan ja dokumentoimaan huolto- ja korjaustarpeet.”
Miika Manninen, kattohuollon ammattilainen
Tarkastuksen aikana Miika käy katon eri osat huolella läpi ja ottaa kuvat yksityiskohdista. Katteen, pellitysten, läpivientien ja yläpohjan lisäksi tarkastukseen kuuluu selvittää myös sadevesijärjestelmän ja kattoturvatuotteiden kunto.
Mihin ammattilainen kiinnittää huomiota kattoa tarkastaessaan?
Omakotitaloissa tarkastettavana on yleensä tiili- tai peltikatto, mutta usein tarkastetaan myös bitumi- eli ns. huopakattoja. Jyrkillekin katoille kiivetään, kun turvavaljaille löytyy kiinnityspiste. Jos yläpohjaan ei ole pääsyä, alusrakenteita ei voida kunnolla tarkastaa.
Miika kertoo erilaisten kattojen kunnon tarkastamisesta näin:
Tiilikaton kuntotarkastus
“Ensin tarkastan riskirakenteet eli läpiviennit ja niiden tiivisteet. Tarkastan myös reunapellitykset ja piipun pellityksen. Esimerkiksi harjatiiviste voi puuttua. Seuraavaksi käyn läpi katteen kunnon. Tiilikate voi olla rapautunut tai kasvuston peitossa. Talven aikana tiiliä on voinut mennä rikki.”
“Käyn myös yläpohjassa tarkastamassa aluskatteen kunnon. Rakennustavat ja käytettävät materiaalit vaihtelevat jonkin verran kattojen välillä. On melko tavallista, että alusrakenteista löytyy puutteita. Yleensä puutteet ovat korjattavissa, mutta eivät aina. Kattohuollon asiantuntijana osaamme ottaa kantaa siihen, koska katto on järkevää huoltaa ja korjata – ja milloin korjaaminen enää ei ole perusteltavissa.”
“Lopuksi tarkastan sadevesijärjestelmän ja kattoturvatuotteiden kunnon. Ovatko kourujen kaadot kunnossa, vetävätkö rännit ja onko reitti piipulle asianmukainen? Alimitoitetut lumiesteet joutuvat talvella kovan paineen alle. Ne voivat siksi särkyä ja myös rikkoa katon rakenteita.”
Peltikaton kuntotarkastus
“Myös peltikatolla kiinnitän huomiota ensin riskirakenteiden eli läpivientien kuntoon. Tutkin harjapellin, reunapellitykset, piipun pellityksen ja muiden läpivientien tiivisteet. Tarkastan myös maalipinnan: onko maali hilseillyt, näkyykö ruostetta tai irronneita kiinnityksiä? Lisäksi käyn tarkastamassa yläpohjan kunnon.”
“Erityisesti tiilikuviopeltikatoilla, jos lumiesteet eivät ole koko lappeen mittaiset, lumen ja jään paino on voinut repiä kiinnityksiä irti. Vastaavasti, jos seinätikkaat on sijoitettu lappeen puolelle ilman vieressä olevia lumiesteitä, lumen paine on voinut irrottaa tikkaiden kiinnityksiä ja rikkoa samalla kattopeltiä. Sadevesijärjestelmän osalta tarkastan, onko kouruissa roskia ja toimivatko kaadot niin ettei vesi jää kouruun seisomaan.”
Katon kuntotarkastusraportti
Asukkaan ei tarvitse olla paikalla katon kuntotarkastuksen aikana. Miika kertoo havaintonsa joko kasvokkain tai puhelimessa. Sen jälkeen asiakas saa sähköpostilla kuvin varustetun tarkastusraportin sekä tarjouksen, jos katolla on huollettavia tai korjattavia kohtia.
“Maksuton katon kuntotarkastus kannattaa aina. Jos tiedossa on, että katolle täytyy tehdä vuosihuolto tai muita toimenpiteitä, tarkastamme katon kunnon samassa yhteydessä.”
Miika Manninen, kattohuollon ammattilainen
Jos kuitenkin tarkastaisin katon kunnon itse?
Moni omakotitalon omistaja osaa itse tarkastaa kattonsa kunnon. Kaikki eivät siihen kuitenkaan pysty. Kuuluitpa kumpaan ryhmään tahansa, kattoalan ammattilaisen tekemä kuntotarkastus tarjoaa sinulle muutamia etuja, sillä teemme sen aina perusteellisesti.
- Saat helposti luotettavan kuvan katon kunnosta
- Saat kuvallisen raportin ja tarjouksen, jos katto kaipaa huoltoa tai korjausta
- Tiedät, miten voit kattohuollon avulla kasvattaa kiinteistösi arvoa
Kerabit Kattohuolto on erikoistunut kattojen korjauksiin ja huoltoihin. Yli 30 000 kattohuollon kokemuksella tunnemme kattojen riskirakenteet ja korjaustavat.
Mikä palvelu katolle kannattaa valita?
Omakotitalon katon huoltotoimenpiteet, kuten roskien poisto ja räystäskourujen tyhjennys, eivät kuulu ilmaiseen katon kuntotarkastukseen. Jos haluat että katollesi tehdään samalla käynnillä vuosihuolto, sinun kannattaa tilata omakotitalon katon vuosihuolto. Sen kiinteään hintaan kuuluu myös katon kunnon tarkastaminen.
Jos tiedät jo, että katolle pitäisi tehdä pesu ja maalaus, uusi pinnoitus tai kasvuston poisto, pyydä työstä tarjous. Näihin huoltotöihin sisältyy myös katon kunnon tarkastaminen ja vuosihuolto. Voit halutessasi laskea alustavan hinta-arvion kattohuollosta kätevällä hintalaskurillamme!
- Omakotitalon katon kuntotarkastus – ilmainen
- Omakotitalon katon vuosihuolto (sisältää kuntotarkastuksen) – kiinteä hinta 349 € *)
- Peltikaton pesu ja maalaus (sisältää kuntotarkastuksen ja vuosihuollon) – pyydä tarjous
- Tiilikaton pesu ja pinnoitus (sisältää kuntotarkastuksen ja vuosihuollon) – pyydä tarjous
- Tiilikaton kasvuston poisto (sisältää kuntotarkastuksen ja vuosihuollon) – pyydä tarjous
*) Kiinteä hinta sisältää matkakulut 50 km päähän Kerabit Kattohuollon toimipisteeltä, katon koko maksimissaan 220 m2.
Jätä yhteydenottopyyntö
Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.