Miten tiilikattoa pitäisi huoltaa oikein?
Tiilikaton pitäisi kestää 50 vuotta.
Hyvin hoidettu tiilikatto kestääkin sen varmasti, mutta laiminlyötynä katon käyttöikä voi olla dramaattisesti lyhempikin. Seuraavassa kuvaan lyhyesti, miten kattoa pitäisi huoltaa oikeaoppisesti.
Ensinnäkin katolla pitäisi käydä 1-2 kertaa vuodessa. Heti lumien sulettua pitäisi käydä tarkistamassa, että kattoturvatuotteet ovat asianmukaisesti paikallaan, eikä tiiliä ei ole mennyt rikki talven aikana (esimerkiksi lumiesteiden alta, jiireistä tai kattosiltojen alta).
Samalla voi todeta että räystäät ovat tyhjät ja vesi juoksee kouruja pitkin niin kuin pitää. Myös läpivientien ja pellitysten kunto on hyvä tarkistaa silmämääräisesti. Jos katolla on irtoroskia, ne olisi hyvä poistaa.
Toisen kerran katolla pitäisi käydä syksyllä juuri ennen talven tuloa. Tällöin katolta pitäisi poistaa kaikki irtoroska, kuten lehdet ja havunneulaset. Huomaa, että katolla ei pitäisi olla sammalta, jolloin puhdustus on hyvin nopea toimenpide. Samalla tyhjennetään räystäskourut ja suoritetaan samat tarkistukset kuin keväällä.
Näin katto on valmis ottamaan vastaan vaikka 50cm lumipatjan päällensä ilman, että lumia tarvitsee lähteä puottamaan.
Mitä sitten kun huomataan, että katolle alkaa muodostua kasvustoa säännöllisistä irtoroskien puhdistamisista huolimatta?
Tyypillisesti uusi tiilikatto alkaa keräämään kasvustoa 3-6 vuoden ikäisenä
Aluksi kasvusto voi olla vain levää, joka aiheuttaa värin muutoksia tai jäkälää (tulee todennäköisesti ensin harjatiiliin). Pieniä sammaltupsuja alkaa kertyä myös tiilien päihin. Tässä vaiheessa pitäisi reagoida mahdollisimman nopeasti. Tiilen suojaava pinnoite on vielä ehjä, joten kun sammalentorjuntakäsittelyn suorittaa nyt, kasvusto ei pääse kuluttamaan suojaavaa pinnoitetta rikki.
KATTOA EI KANNATA PESTÄ PAINEPESURILLA.
Sanoisin jopa niin, että jos 5 vuotta vanhan katon pesee painepesurilla, se muuttuu yhdessä päivässä kymmenen vuotta vanhemmaksi. Tiilen pinta kärsii aina, jos halutaan puhdasta jälkeä. Levä ja jäkälä ei lähde ilman kovaa painetta vesipesulla. Kun tiilestä lähtee pesun yhteydessä pintaa pois, tiili on hauraampi, rakeisempi ja huokoisempi. Kasvusto saa jatkossa paremman otteen tiilestä, tiili pysyy märkänä pidempään ja kuluminen kiihtyy.
Katon käyttöikä lyhenee.
Esimerkki katon pesusta ilman painepesua
Vieressä näkyväkuva on otettu noin 15v vanhalta katolta. Talo sijaitsee paikassa, jossa kasvualustaa syntyy katolle ehkä hieman keskimääräistä nopeammin. Katolle levitettiin pieneen osaan sammalenpoistoaine ja käytiin ottamassa tämä kuva vuoden päästä. Nähdään, että alta paljastuu puhdas ja ehjä tiili.
Ei ole tarvetta pinnoitukselle eikä painepesulle. Käsittely on riittävä ja oikea-aikainen toimenpide.
Tärkeää onkin suorittaa sammalentorjunta oikeaoppisesti vahingoittamatta kattoa. Se tapahtuu puhdistamalla katto mekaanisesti sammalesta ja irtoroskasta ja suorittamalla tämän jälkeen torjunta-ainekäsittely. Aine levitetään ruiskulla katolle ja se imeytyy tiilien sauomoihin ja tiilen huokoisiin.
Katto puhdistuu kasvustosta täysin 1-2 vuoden kuluessa käsittelystä ja pinnoite pysyy ehjänä.
Tällainen huolto on edullista suorittaa, kun sen tekee ajoissa ja tällöin katto on jälleen kuin uusi. Kuluu monta vuotta ennen kuin kasvustoa alkaa taas muodostumaan.
Kun uutta kattoa huolletaan edellä kuvatulla tavalla, saavutetaan seuraavat hyödyt:
- Katto on aina puhdas ja näyttää hyvältä
- Katon puhdistus on helppo suorittaa vuosittain, koska katolla on vain irtoroskaa (harjaamalla, lehtipuhaltimella)
- Katon torjuntakäsittely on edullinen ja nopea suorittaa, koska ei tarvitse suorittaa mekaanista puhdistusta (noin 50% halvempaa)
- Jos tiiliä menee rikki, ne havaitaan helposti puhtaalta katolta
- Suojapinnoite pysyy hyvänä, tiilen kuluminen on hitaampaa ja katto kuivuu nopeasti
- Tiilien väliin ei kasva sammalta, joten katto on tiiviimpi
- Vältytään ennenaikaiselta tiilen pinnan kulumiselta, eikä kattoa tarvitse pinnoittaa uudelleen (aina kalliimpi vaihtoehto)
- Vältytään ennenaikaiselta katon uusimiselta (aina kallein vaihtoehto)
Jos olet kiinnostunut kasvustontorjuntakäsittelystä joko uudemmalle tai vanhemmalle katolle, niin ota yhteyttä.
Tulemme ilmaiseksi käymään ja arvioimaan huollon tarpeen.
Mitkä sitten ovat 5 yleisintä virhettä omakotitalon huoltamisessa? Lue tästä lisää.
Jätä yhteydenottopyyntö
Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.