Näin toteutetaan loivan katon vedeneristys
Loivan katon vedenpitävyys varmistetaan asianmukaisella rakenteella, oikeilla materiaaleilla ja ammattitaitoisella asennuksella.
Loivasta katosta käytetään usein kansankielistä nimitystä tasakatto. Oikeaoppinen termi on kuitenkin loiva katto, sillä kaikissa katoissa pitää olla jonkin verran kaltevuutta, jotta vesi poistuu. Katto on loiva, kun sen kaltevuus on välillä 1:10–1:80.
Loivilla katoilla katteiden tulee olla jatkuvia, eli katolla olevien saumojen tulee kestää hetkellistä vedenpainetta. Käytännössä se tarkoittaa, että loivien kattojen vedeneristys toteutetaan hitsattavilla tai kuumabitumilla liimattavilla bitumisilla alus- ja pintakermeillä.
Loivan katon vedenpitävyys edellyttää, että katto toteutetaan kaltevuuden vaatimalla rakenteella ja että siinä käytetään tuoteluokkavaatimusten mukaisia materiaaleja. Lisäksi on luonnollisesti huolehdittava, että asennus tehdään ammattitaitoisesti, jotta saumat ja erilaisten läpivientien kohdat eivät ala vuotaa.
Yksi- vai kaksikerroskate
Bitumikermikatolla käytetään katon kaltevuudesta riippuen yksi- tai kaksikerroskatetta.
Hyvin loivissa, eli kaltevuudeltaan 1:80 olevissa katoissa pitää käyttää yhtenäistä kaksikermikatetta, jossa kaksi kermikerrosta asetetaan päällekkäin ja liimataan tai hitsataan kiinni toisiinsa. Ylemmän ja alemman kermikerroksen saumat sijoitetaan eri kohtiin, jotta voidaan minimoida vuotoriskit esimerkiksi vaurion sattuessa.
Jos katto on riittävän jyrkkä, voidaan vedeneristys toteuttaa yksikerroskatteella, jossa on nimensä mukaisesti vain yksi kermikerros. Yksikerroskatetta käytettäessä katon kaltevuuden on oltava vähintään 1:40.
Kerabit Katon tuotantojohtaja Jyrki Närhi tosin suosittelee kaksikerroskatteen käyttöä aina katon kaltevuudesta tai jyrkkyydestä riippumatta, sillä se on varmempi vaihtoehto kuin yksikerroskate.
Bitumikermin valinta
Bitumikermit luokitellaan niiden ominaisuuksien mukaan kolmeen tuoteluokkaan. Oikean tuoteluokan valinta riippuu katon rakenteesta ja kaltevuudesta. Jos esimerkiksi katon kaltevuus on 1:40 ja päädytään yksikerroskatteeseen, on aina käytettävä tuoteluokka 1:n mukaista materiaalia. Jos taas katto on kaltevuudeltaan 1:80, suositellaan käytettäväksi vähintään kahta kerrosta tuoteluokka 2:n kermiä.
Eri rakenteiden ja kaltevuuksien vaatimat tuoteluokat voi tarkistaa RIL 107 Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohje -kirjasta tai Kattoliiton julkaisemasta Toimivat katot -oppaasta, jonka voi ladata maksutta verkosta.
Luokituksiin kannattaa tutustua, sillä ne helpottavat myös tarjouspyyntöjen tekemistä. Tuoteluokituksia käytettäessä tarjouksiin ei jää tulkinnanvaraa, vaan ne ovat keskenään vertailukelpoisia.
Bitumikermien asennus
Vanhan viisauden mukaan katon tärkein ominaisuus on vedenpitävyys. Oikean rakenteen ja asianmukaisten materiaalien ohella se edellyttää huolellista työtä katetta asennettaessa.
Bitumikermit valitaan alustan mukaan ja kiinnitetään tuotteesta riippuen hitsaamalla tai kuumabitumilla liimaten joko kauttaaltaan tai osittain. Monikerroskatteessa kermit kiinnitetään toisiinsa kauttaaltaan. Olennaista on, että alin kermi pitää aina kiinnittää myös mekaanisesti. Kiinnitystapa riippuu kermin alla olevista rakenteista ja materiaaleista.
Vesikatolla on aina erityyppisiä läpivientejä, kuten kattokaivoja, iv-laitteiden putkia tai viemäreiden tuuletusputkia. Niiden liittäminen vesitiiviisti oikealla tavalla vedeneristykseen on tärkeää koko katon toimivuuden kannalta, sillä jokainen läpivienti on potentiaalinen riski.
Tärkeitä kohtia ovat myös ylösnostot, joiden avulla varmistetaan, ettei katolle mahdollisesti patoutunut vesi pääse tunkeutumaan vedeneristyksen alle ja sitä kautta rakenteisiin.
Edellä mainittu Toimivat katot on erittäin suositeltava opas kattosaneerausta tai uutta kattoa kaaveileville talo- ja kiinteistöyhtiöille. Oppaassa käsitellään materiaalien lisäksi kattavasti myös bitumikermikaton asennusta ja siihen liittyviä yksityiskohtia.
Jätä yhteydenottopyyntö
Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.