Siltojen vedeneristäminen on oma taiteenlajinsa
Sillan vedeneristys on pienehkö, mutta ehdottoman keskeinen osa siltatyötä, sillä se suojaa kantavia rakenteita ja oikein tehtynä pidentää sekä sillan että tiepäällysteen käyttöikää. Varsinaisen kermieristystyön lisäksi onnistuneeseen lopputulokseen vaikuttavat monet muutkin työvaiheet, kuten sinkopuhdistus ja epoksitiivistys.
Siltojen vedeneristyksen tekeminen vaatii vankkaa osaamista ja korkealaatuisten tuotteiden käyttöä. Sinänsä sillan kermieristys on melko samankaltainen kuin esimerkiksi pihakannen. Yksinkertaistetusti sanoen kuiva ja puhdistettu betonikansi tiivistetään kumibitumiliuoksella tai epoksilla. Tiivistyksen päälle liimataan ensin kumibitumilla aluskermi, jonka päälle puolestaan liimataan pintakermi. Kermit voi toki hitsatakin, mutta säänsuojan alla työskennellessä liimaaminen on toimivampi vaihtoehto.
Vilkkaasti liikennöidyillä silloilla eristykseen kohdistuu huomattavan suuri rasitus. Lisähaasteen tuovat Suomen lämpötilanvaihtelut, jotka ovat tunnetusti varsin suuret. Siltojen vedeneristykselle asetettavat vaatimukset ovatkin varsin kovat.
Edellytyksenä todennettu ammattitaito
Koska siltojen vedeneristys on korkeaa ammattitaitoa vaativaa työtä, sitä saavat tehdä vain sertifioidut ammattilaiset.
– Yleensä siltatöiden tekijät ovat pitkän linjan ammattilaisia vedeneristyksessä. He ovat tehneet kattoja, pihakansia sekä seinien vedeneristyksiä ja sitten pikkuhiljaa erikoistuneet siltojen vedeneristämiseen. Pelkkä kokemus ei kuitenkaan riitä, vaan siltaeristäjiltä edellytetään sertifikaattia ja heidän on suoritettava täydennyskoulutus viiden vuoden välein, Kerabit Katon infrarakentamisen aluepäällikkö Arto Koskenkangas kertoo.
Tuotevaatimukset on täytettävä
Siltojen vedeneristyksessä käytettävien tuotteiden on oltava huippulaadukkaita, ja niiden on täytettävä Liikenneviraston tiukat SILKO-tuotevaatimukset.
– Ne ovat erityisvaatimuksia, jotka tuotteiden pitää täyttää, jotta niitä saadaan käyttää siltatöissä. Kermien ja kumibitumien lisäksi myös töhrysuoja-aineille, epokseille ja kaikille muillekin tuotteille on omat SILKO-vaatimuksensa.
Kerabit käyttää siltojen vedeneristyksessä omia Keradeck-tuotteitaan, jotka luonnollisesti löytyvät Väyläviraston SILKO-tuotteiden luettelosta.
Sudenkuopat siltojen vedeneristyksessä
Siltojen vedeneristyksen riskikohta piilee alustassa, tarkemmin sanoen sen kunnossa ja kosteudessa. Kannen on oltava ehjä, kuiva, puhdas ja karheudeltaan oikea, jotta eristekerros tarttuu kauttaaltaan.
– Jos kansi jää esimerkiksi kosteaksi, betonin päälle tuleva eriste voi alkaa kuplia eli kosteus alkaa tehdä sinne höyrypusseja. Kun tällaisen kohdan yli ajetaan, pussi painuu kerta toisensa jälkeen kasaan. Vähitellen päälikerrokset alkavat murentua, ja asfalttiin tulee kuoppa, Arto Koskenkangas sanoo.
Saumaton yhteistyö on onnistumisen avain
Silta pitää eristää ammattitaitoisesti ja oikeilla tuotteilla, mutta Arto Koskenkankaan mukaan tärkein edellytys sillan vedeneristyksen onnistumiselle on yhteistyö.
– Vedeneristysurakoitsijan pitää tehdä saumatonta yhteistyötä pääurakoitsijan kanssa – silloin todennäköisesti vältytään ongelmilta. Pääsääntöisesti tämä sujuu siltatyömailla erinomaisesti, mikä johtuu suurin osin siitä, että kaikki urakkaan osallistuvat toimivat infrarakentamisen yleisten latuvaatimusten eli InfraRYL:n mukaan. InfraRYL määrittää kaikki toimenpiteet sekä tekniset ja toimivuuteen liittyvät vaatimukset. Se sujuvoittaa yhteistyötä, kun urakan kaikilla osapuolilla on yhteinen käsitys, mitä ollaan tekemässä.
Parhaimmillaan yhteistyö ja tiedon jakaminen ulottuvat myös työmaiden ulkopuolelle.
– Kun kesä käynnistyy ja sesonki alkaa, minulle tulee eri puolilta kysymyksiä siltaeristyksistä sekä niissä käytettävistä materiaaleista ja menetelmistä – myös muualta kuin omilta työmailta. Ja mikäs siinä, kyllä minulle saa aina soittaa. Neuvon kyllä niin paljon kuin pystyn, sillä se ei ole minulta pois, että näitä asioita tehdään oikein, Arto Koskenkangas naurahtaa.
Siltojen vedeneristystä ja paljon muuta – tilaajan tai pääurakoitsijan eduksi
Arto Koskenkangas kertoo, että Kerabit tarjoaa siltatyömaille tätä nykyä kermieristyksen lisäksi lukuisia muita palveluita.
– Ensimmäiseksi voisi mainita sinkopuhdistuksen ja hiekkapuhalluksen. Niillä poistetaan epäpuhtaudet ja niin sanotut liima-aineet betonipinnasta, jotta siihen saadaan hyvä tartuntapinta kumibitumiliuokselle tai epoksitiivistykselle.
– Epoksitiivistys onkin toinen tärkeä palvelu, jota tarjoamme. Se on varteen otettava vaihtoehto kumibitumiliuoksen käytölle. Itse asiassa epoksia on käytettävä tietyissä tilanteissa, esimerkiksi jos kyseessä on pääteiden ja niiden ramppien sillat tai jos sillan liikennemäärä on vähintään 3 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Tosin suunnittelija loppukädessä määrittelee, miten eristys tehdään.
– Muureihin ja muihin näkyviin pintoihin tehtävä töhrysuojaus on pienehkö, mutta huolto- ja puhdistustöitä huomattavasti helpottava toimenpide. Suojauksen teemme tilanteen mukaan uhrautuvana tai ei-uhrautuvana.
– Kaiken kaikkiaan kehitämme osa-alue kerrallaan siltatöihin liittyvää palvelukokonaisuuttamme, johon sisältyvät muun muassa absoluuttisen kosteuden mittaus, halkeamien injektointi, alustan makrokarheusmittaukset, impregnointipalvelut, sekä asfaltin ja reunapalkin välisten saumojen ja poikittaisten saumojen saumaaminen, Arto Koskenkangas kuvailee.
Palvelutarjooman laventamiselle on selkeä syy.
– Tavoite on se, että me teemme tilaajan tai pääurakoitsijan elämän mahdollisimman helpoksi, kun he saavat mahdollisimman paljon siltaeristyksiä ja niihin liittyviä töitä yhdeltä ja samalta urakoitsijalta, Arto Koskenkangas summaa.
| Siltojen vedeneristys edellyttää vankkaa ammattitaitoa. Siltaeristäjiltä vaaditaankin sertifikaattia, ja heidän on suoritettava täydennyskoulutus viiden vuoden välein. Kuvassa Turvesolmun silta Espoossa.
Jätä yhteydenottopyyntö
Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.