Kemiönsaarella sijaitsevan liiketalo Kompassin katolle on asennettu aurinkovoimala, joka tuottaa lähes 15 % kiinteistössä kulutetusta sähköstä. Kiinteistön omistaja Kim Mattsson on siinä määrin tyytyväinen voimalaansa, että on aikeissa laajentaa sitä.
Kemiön keskustaan nousi muutama vuosi sitten näyttävä liikekiinteistö Kompass, joka tarjoaa toimitilat kirjakaupalle, kosmetologille, apteekille, parturille, Someron Säästöpankille sekä K-Supermarketille, joka kantaa samaa nimeä kuin itse liikekiinteistö.
Kompassin katto soveltuu erinomaisesti aurinkoenergian tuottamiseen, joten kiinteistön energiaomavaraisuutta parannettiin asentamalla sinne pari vuotta sitten 362 paneelista koostuva aurinkovoimala, jonka teho on 100 kWp. Ihanteellisten olosuhteiden ansiosta voimalan laskennallinen tuotto on jopa 92 %.
Yksi projektin tavoitteista oli saavuttaa kustannussäästöjä tuottamalla osa kiinteistössä käytetystä sähköstä itse.
– Paneelit ovat tuottaneet aika hyvin energiaa, eli yli 90 000 kWh vuodessa. Koko kiinteistö kuluttaa noin 700 000 kWh vuodessa joten noin 13 % sähköstämme tulee katolta, Kompass-liikekiinteistön omistava Kim Mattsson laskeskelee.
Investointi, joka ylläpitää kiinteistön arvoa
Vaikka ensisijainen tavoite oli kustannussäästö, Kim Mattsson näkee aurinkovoimalan myös investointina, joka tuottaa monellakin tavalla.
– Paneelit sopivat hyvin moderniin kiinteistöön ja auttavat ylläpitämään sen arvoa. Investointipäätös oli helppo tehdä, varsinkin kun siihen sai mukavasti energiatukea Business Finlandilta. Paneelit ovat muutenkin investointi, joka maksaa itsensä verrattain nopeasti takaisin. Alkuperäinen arvio takaisinmaksuajaksi oli 7–8 vuotta, mutta se on kyllä lyhentynyt ainakin kuuteen vuoteen, kun sähkön hinnat ovat nousseet. Pitää myös muistaa, että tuon ajan jälkeen ne tuottavat ilmaista sähköä yli 20 vuotta, Kim Mattsson tuumailee.
Taloudellisten seikkojen lisäksi investointi on poikinut ikään kuin kaupan päälle muitakin hyötyjä, joiden välitöntä euromääräistä hyötyä on vaikea todentaa, mutta joilla voi olettaa olevan suotuisa vaikutus mielikuvaan.
– Ympäristönäkökulmat eivät olleet perimmäinen syy investointipäätökselle, mutta olihan se mukava lisä, että aurinkovoimalainvestoinnin myötä on tehnyt myös teon paremman ympäristön puolesta ja pystynyt pienentämään hiilidioksidipäästöjä. Samaten uskon, että kiinteistön vuokralaiset ja jopa heidän asiakkaansa osaavat arvostaa uusiutuvaan energiaan panostamista.
Sujuva asennus, ilman painokiviä tai läpivientejä
Kompassin aurinkovoimalan toimitti PlayGreen, jonka kanssa yhteistyö sujui mallikkaasti.
– Projekti meni kaikin tavoin hyvin, suunnittelusta asennukseen saakka. Heillä oli hyvä palveluasenne, jossa haettiin toimivaa ratkaisua nimenomaan minun tarpeisiini. Samaa olen kuullut muualtakin. Aika moni täällä Kemiönsaarella on nimittäin hankkinut voimalan PlayGreeniltä, eikä tietooni ole tullut, että kenelläkään olisi ollut ongelmia, päinvastoin.
PlayGreenin ratkaisun etu oli myös heidän käyttämänsä kiinnitysmekaniikka. Paneelit asennetaan bitumikatteeseen integroiduilla laippakiinnikkeillä, jolloin vältytään sekä raskaiden painokivien käytöltä että vuotoriskiä lisääviltä läpikiinnityksiltä.
Kokemukset kannustivat laajentamaan
Kokemukset Kompassin aurinkovoimalasta ovat olleet niin myönteiset, että Kim Mattsson on päätynyt asentamaan lisää paneeleja liikerakennuksen katolle.
– Olen ajatellut laajentaa voimalaa aivan lähiaikoina. Sinne katolle mahtuu vielä 150–200 paneelia, joten lisää tehoa saadaan noin 60 kW.
Kim Mattsson luottaa aurinkoenergiaan myös kotioloissa.
– Minulla on myös kotona aurinkovoimala, ja sitäkin olen ajatellut laajentaa PlayGreenin kanssa. Nythän se on entistäkin houkuttelevampaa, kun mahdollisen ylijäämäsähkön saa myytyä hyvään hintaan energiayhtiöille, Kim Mattsson kuittaa