Villa Kärki on silmiä hivelevä kokonaisuus modernia suunnittelua ja kestävää kehitystä
Kangasalan Vesijärven rannassa seisoo arkkitehti Maija Tolmusen suunnittelema huikea Villa Kärki. Talo on suunniteltu kestävää kehitystä silmällä pitäen ja tätä ajattelua edustaa myös autotallin katon lähes kokonaan peittävä Kerabit Aurinkokatto.
Villa Kärki on rakennettu Vesijärven rantaan. Muun muassa yläkerran lasitetulta terassilta aukeaa mahtavan kaunis järvimaisema, jossa sielu lepää.
– Muutimme tänne maaliskuussa, kertovat isäntäpari Timur Kärki ja Susanna Härkönen. Täysin valmis ei talo ole vieläkään, etupihalta yläkerran terassille nousevat metalliportaat puuttuvat. Portaiden päälle tuleva metallilippa odottaa nojallaan seinää vasten.
Kestävä kehitys etunenässä
Materiaalit ja ratkaisut on valittu kestämään aikaa ja säästämään ympäristöä. Piha on tehty graniitista niin sanottuna torikiveyksenä, jonka pitäisi kestää sata vuotta ilman sen kummempaa huoltoa tai korjausta. Toisena esimerkkinä mainittakoon, että terassin lattiat sekä ulkovaipan puuosat on tehty Accoya®-puusta, joka on etikkaliuoksella käsiteltyä puuta. Accoyalla on käsittelemättömänä 50 vuoden takuu maanpäällisissä rakenteissa.
– Kyllä olemme yrittäneet valita kaikki materiaalit ja ratkaisut niin, että ne ovat mahdollisimman luonnonmukaisia, kuormittavat minimaalisesti ympäristöä ja kestävät vielä seuraavallekin sukupolvelle, Susanna ja Timur lisäävät.
Kerabit Aurinkokatto on esteettinen ja ekologinen ratkaisu
– Aurinkoenergia oli meillä myös koko ajan mielessä, mutta pääsi välillä jo vähän unohtumaan, isäntäpari naurahtaa. Tämä on ollut niin iso projekti kaikkine koordinointeineen, ettei kaikki asiat aina pysy mielen päällä. Otimme asian jossain kohtaa taas puheeksi arkkitehti Maija Tolmusen kanssa, ja hän ehdotti meille Kerabit Aurinkokattoa. Se oli Maijan mielestä ainoa kohteeseemme sopiva ratkaisu.
Täysin näkymättömissä Kerabit Aurinkokatto olisi ollut päärakennuksen katolla, mutta sähkösuunnittelija suositteli autotallin kattoa. Pihaan tullessa ei aurinkokattoa havaitse, se näkyy ainoastaan yläkerran terassilta, jos osaa katsoa.
– Minusta on mukava esitellä aurinkokattoa vieraillemme, Timur naureskelee. Kerron, että tuolla ne aurinkopaneelit ovat autotallin katolla ja järjestään kaikki ihmettelevät, että missä kun eivät paneeleita heti havaitse.
Runsaslumisen talven jälkeen aurinkokatto alkoi tuottaa energiaa maaliskuun viimeisellä viikolla. Heinäkuun loppuun mennessä tuottoa on tullut noin 3,3 megawattituntia. Kesäaikaan ei kaikki sähkö vielä mene kulutukseen, mutta toisen sähköauton saavuttua ylituotanto-ongelma pienenee kyllä. Tuottoa pienentävät pihalla kasvavat komeat männyt, jotka varjostavat aurinkokattoa yllättävän paljonkin.
– Olemme mäntyjen varjostuksesta huolimatta tyytyväisiä aurinkokattoon ja sen tuottoon. Vielä emme ihan osaa optimoida voimalan tuottaman sähkön käyttöä, mutta opettelemme sitä pikkuhiljaa, Susanna ja Timur mainitsevat. Kesällä muun muassa käytimme aurinkosähköllä kasteluautomaattia, jonka ajastimme kastelemaan uutta nurmikkoamme järvestä pumpatulla vedellä. Mäntyjä emme aio kaataa!